zondag 22 juni 2014

Snelheid en traditie

Wanneer doel en traject bekend zijn, zal de uiteindelijke snelheid in negatieve zin bepaald worden door de trage momenten: deze remmen de voortgang het meest. Het heeft dan niet zo veel zin om de maximum snelheid te verhogen, maar veel meer om je te richten op het beperken van de trage momenten (in aantal en duur).
Wanneer het doel bekend is maar de weg ernaar toe niet, dan is het juist omgekeerd: de uiteindelijke snelheid wordt dan juist in positieve zin bepaald door de trage momenten van retrospectie, bezinning en overzicht. Dan is het juist van belang de trage momenten te koesteren.
Hier laat traditie zich onder anderen kennen. Op de juiste wijze ingezet verhoogt het de snelheid. Traditie laat je niet al te zeer nadenken wat te doen en hoe te handelen. Er zijn geen trage momenten, maar effectiviteit en daarmee snelheid is uiteindelijk hoog.
Maar traditie kan juist ook bezinning brengen die op een bepaald moment nodig is om uiteindelijk te kunnen versnellen. Dan is het vooral de rust en traagheid van traditie die nieuwe inzichten verschaft hoe het doel te bereiken. Op dat moment wordt de traditie wel veranderd middels een zachte breuk: het evolueert en wordt mogelijk een nieuwe traditie.
Deze tijd kenmerkt zich door snelheid van verandering. Eén van de verandering is die van onze omgang met elkaar. De informatietechnologie heeft daar een nieuwe dimensie aan gegeven in de vorm van wat we nu 'Social Media' noemen.
Welbeschouwd is architectuur sociale media in optima forma. Alleen de maat en tijdsbeleving is geheel anders dan die bij de digitale media. Maar zoals ik zojuist betoogde zijn, op het moment dat je een lange afstand hebt af te leggen, de langzame momenten het meest snelheidsbepalend. Welnu, architectuur is voor de lange termijn wanneer je je route niet kent.
De digitale sociale media daarentegen is ongekend snel èn is gekoppeld aan de grootst denkbare ruimtelijke maat: globaal. Het mooie en bijzondere is dat de schaal menselijk blijft, zoals bij de ouderwetse brief. Op het moment dat ik de Tweet lees, praat jij in mijn hoofd tegen mij. Dat is persoonlijk, genereert een virtuele ruimte die de op één na intiemste ruimtelijke maat is. Ook al komt die Tweet van de andere kant van de wereld.
Het is waarschijnlijk wellicht niet zozeer de versnelling die de ICT bewerkstelligt, als wel de tijd-ruimte ervaring die volkomen nieuw is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten